سفارش تبلیغ
صبا ویژن
یا دانشمند باش یا دانشجو یا شنونده و یادوستدار و پنجمی مباش که هلاک می گردی . [پیامبر خدا صلی الله علیه و آله]
دهبکری زیبا

رگزاری آئین دو هزار ساله بیلگرانی در شهر نیمور شهرستان محلات از جمله مراسم هایی است که گذر ایام نه تنها بر آن خللی وارد نکرده بلکه بر هرچه باشکوهتر برگزار شدن آن افزوده است؛ جشنی که خاستگاه آن شکرانه آب و آبادانی دشت نیمور است.


به گزارش خبرنگار مهر،آئین دو هزار ساله بیلگرانی در شهر نیمور شهرستان محلات از جمله آیین هایی است که گذر ایام نه تنها بر آن خللی وارد نکرده بلکه بر هرچه باشکوهتر برگزار شدن آن نیز افزوده است؛ جشنی که خاستگاه آن شکرانه آب، مایه زندگی و آبادانی دشت نیمور است که دیروزبا حضور مردم آغاز شد.
 
دراواسط اسفندماه هر سال، تمام کشاورزانی که سهمی ازآب نهر بزرگ نیمور دارند، گرد یک جمع می شوند و در کتب قدیم گفته شده گاه تعداد این افراد از 140 تن نیز تجاوز می کرده و تا قبل از فرا رسیدن نوروز، اقدام به لایروبی این نهر 14 کیلومتری می کردند.
 
اکنون این مراسم به بعد از نوروز افتاده است و تا لایروبی تا چند روز ادامه می یابد.
 


 لایروبی به قیمت جان
 
لایروبی نهر نیمور به دستور حاکم آن وقت انجام می شده و یک نفر به عنوان " میرآب " به زیردستان دستور می داده که چگونه این کار مشکل را انجام دهند. در طول اجرای لایروبی نهر، بر اثر شدت کار و سختی فراوان برخی از افراد کشته یا زخمی نیز می شدند که از مستنداتی که به دست آمده و هم اکنون نیز به عنوان متن وقسمتی از اجرای مراسم بیلگرانی است می توان اشاره کرد.
 

حاصلخیزی دشت نیم ور حاصل تلاش و مرارت این کارگران و نعمت باران بوده است به همین دلیل مردم پس از پایان لایروبی نهر نیمور و پس از نوروز، اقدام به برگزاری جشن بیلگرانی می کردند، جشنی که به شکرانه آب و نعمت فراوان برگزار می شده است.
 
 
 
شکر گذاری از خداوند در قالب مراسم بیل گردانی
 

در این جشن که در یک سکو برگزار می شود، ابتدا تنی چند از ریش سفیدان اقدام به بستن هفت بیل به هم دو دسته چهار و سه تایی با پشم بز می کردند و بیل هایی که با آن لایروبی را انجام می دادند و راهی برای باز کردن آب بود را به هم می بستند و پهلوانان می آمدند تا با چرخاندن این بیل ها در آسمان، هفت آسمان را به خاطر نعماتی که داشته شکر گویند.
 

در ابتدای این مراسم که تاکنون نیز با لباس های محلی و فرم و شیوه هزاران سال پیش برگزار می شود، ابتدا حاکم سوار بر اسب وارد میدان می شود و از پی آن میرآب و مارش نظامی وارد می شوند و موسیقی "سرود دشت نیمور " را می سرایند و از پی آن بیلگرانان هر کدام یک بیل در دست و با جلیغه های مشکی و لباسی سپید و کلاهی نمدی به دور میدان بیلگردانی رژه می روند.
 
 
 


 
 

 
 نواخته شدن سرود دشت نیمور
 

پس از اتمام چرخش بیلگرانان به دورسکو، گروه روی سکو می آید و پس میرآب از خواندن نحوه چگونگی انجام لایروبی نهر نیمور با تشکر حاکم و الصاق نشان یادبود بر سینه میرآب، سکو را برای انجام بیلگردانی مهیا می کند.
 

با نواخته شدن موسیقی "سرود دشت نیمور " توسط گروه، هر شرکت کننده کار خود را آغاز می کند و با قراردادن چهار بیل در یکی از دستان و سه بیل در یکی دیگر از دستان خود و چرخاندن آنها به دور سر، افلاک و هفت آسمان را برای نعمت آبی که برایشان ارزانی داشته سپاس می گویند؛ این موسیقی تا پایان چرخاندن بیل ها توسط هر بیلگردان ادامه دارد.
 
 
 
بیل گردانی مخصوص مردان قوی
 

بیلگردانی جزو سخت ترین کارهاست و جز افرادی که بسیار بیل زده باشند و در لایروبی شرکت کرده باشند اغلب افراد قادر به بلند کردن آن نیستند اما مردان دلیر این دیار با بلند کردن و چرخاندن حداقل سه دور بیل در آسمان مورد تشویق قرار می گیرند.
 

به فردی که بتواند بیشترین چرخش بیل را داشته باشد یک گوسفند هدیه می گیرد.
 
 
 
آئینی به وسعت همیاری و تلاش دسته جمعی
 
 
 


 
بیل گردانی از آن دسته از بازی ها و مراسم هایی است که نمادی از تلاش دسته جمعی و همیاری گروهی را به نمایش می گذارد.
 
اهمیت این آئین در به هم پیوستگی آدمها برای یک هدف وآرمان است.
 
این آئین در سال 1386 در فهرست ملی آثار کشور به ثبت رسیده است.
 
نیم‌وَر یا نیمه‌ور شهری تاریخی است که در بخش مرکزی شهرستان محلات در استان مرکزی قرار دارد و قدمت آن به دوران ساسانیان و اشکانیان باز می‌گردد.
 
این شهر دارای آثار تاریخی متعدد و کوه‌های سنگی دارای معادن سنگ غنی تراورتن، فلوئورین و سنگ‌های تزیینی است.

مراسم بیلگردانی شهر نیم ور پس از پایان لایروبی نهر بزرگ این شهر انجام می شود. این آیین قدمتی دو هزار ساله دارد و در فهرست آثار معنوی کشور به ثبت رسیده است. بیل گردانان با بستن یک سه بیل و یک چهار بیل (جمعا هفت بیل)با موی بز به یکدیگر و چرخاندن آن به دور سر تمام هفت آسمان را برای نعمت آب شکر می گویند.





نوشته شده توسط مهدی ادرخوش 91/2/3:: 12:4 عصر     |     () نظر

کرمان - خبرگزاری مهر: میمند روستایی صخره‌ای با دو هزار سال قدمت است اگرچه از اولین سکونتگاههای بشری و از مواریث باستانی بوده اما همچنان روح زندگی در آن جریان دارد و تصویری از سازگاری طبیعت سخت و انسان در دل کوه نمایان است. به گزارش خبرنگار مهر، در 38 کیلومتری شمال ‌شرقی شهرستان شهر بابک در استان کرمان، روستایی تاریخی قرار دارد که از چندین هزار سال پیش تاکنون، در دل کوه، استوار مانده و با معماری منحصربفردی که دارد، منظره زیبایی را در این منطقه در برابر دیدگان تداعی کرده است.
این روستا، از اولین سکونتگاههای بشری در ایران به حساب آمده که در طول تاریخ چند هزار ساله خود، هرگز دستخوش تحولات کالبدی و اجتماعی نشده است.
امروز و با گذشت چندین هزار سال از عمر این روستای صخره ای هنوز کسی به درستی نمی داند، انگیزه ساکنان آن از ساخت این مجموعه چه بوده است کارشناسان و پژوهشگران بر این باورند که هسته های اولیه روستای میمند متعلق به زمانی است که ایرانیان مهر پرست بوده اند؛ مهرپرستان به پایداری، استقامت و زوال ناپذیری کوه ها معتقد بودند و بر اساس همین اعتقاد، خانه های خود را نیز در دل کوه می کندند.

عده ای از محققین نیز معتقدند که مهر پرستان از غار هایی که با دست در دل کوه می کنده اند فقط برای عبادت و دفن مردگان استفاده می کردند و بعد از مدتی بنا به اضطرار ناشی از آب و هوا سکونت گزیده اند.
اما هر چه که بوده، به جای گذاشتن اثری با این معماری خارق العاده بدون استفاده از خشت و آجر و ملاط آن هم در دورانی که حداقل امکانات وجود نداشته، مورد حیرت است. در بین آثار تاریخی و میراثی، میمند به عنوان یک منظر فرهنگی مطرح است که پهنه و اطلاعات وسیعی را شامل شده است.

این روستا سه دوره زندگی را در خود جای داده؛ مردم میمند چهار ماه اول سال در دشت‌ های پایین میمند، چهار ماه دوم را در آبادی‌ های اطراف و باغات و چهار ماه سوم را در خانه‌ های دستکنده این روستا ساکن هستند.
این منطقه مسکونی تاریخی، دارای 406 کوچه و یا به اصطلاح محلی "کیچه" است. هر کوچه تعدادی خانه وجود دارد که شامل یک یا چند اتاق و حتی اصطبل ‌است. چیز جالبی که هست همه کوچه ها یک ساختار ندارند و اندازه و تعداد اتاقها با هم متفاوت است. جالبتر آنکه داخل اتاقها محلهای شبیه آنچه که طاقچه نامیده می شود، برای نگهداری ظروف و رختخواب و لباس و سایر وسایل خانه در نظر گرفته شده است.

درجه حرارت این اتاقها هم حدود 5 درجه با بیرون متفاوت است؛ درتابستان هوای داخل اتاق از بیرون خنکتر و در زمستان گرمتر است. یکی از بخشهای مورد توجه در این روستا حمام است که رختکن، خزانه و کوره هایی برای گرم کردن آب دارد.
از نکات عجیب در این حمام آن است که سوراخی در بالای صحن و رختکن قرار دارد که سنگی مرمر بر روی آن گذاشته اند که نور را در حمام منعکس می‌کرده است و به عنوان منبع نور نقش ایفا می کرده است.
در این روستای چند هزار ساله مسجدی نیز وجود دارد که همچون سایر اجزای این مجموعه از معماری بی نظیری برخوردار است.
شکل مسجد میمند مدور و نامنظم است و در آن، طاقچه، محراب و منبر سنگی ایجاد شده و جالب اینکه علاوه بر این در طرفین ورودی و در بدنه دیوار، طاقچه هایی برای قرار دادن کفش وجود دارد.

اما معماری شگفت انگیز و بی نظیر این روستا تنها جاذبه میمند برای بازدیدکنندگان نیست در کنار این، آب و هوای معتدل کوهستانی که در این منطقه هست نیز می تواند بر لذتِ بودن در کنار این مجموعه بیافزاید.
روستای ‌میمند، در مرز مشترک دشت و کوهستان قرار دارد که این دشت درگذشته پوشیده از درختان‌پسته و بادام ‌وحشی بوده‌است.
کمی نزدیکتر به روستای‌میمند نیز درختان توت و شاه‌توت به وفور یافت می ‌شود که با شکوفه دادن در بهار، منظره زیبایی را در این خطه از پهناورترین استان کشور به وجود خواهد آورد.
ساکنان این روستا دارای آداب و رسوم خاص هستند و در زبان و گویش آنها هنوز از کلمات پهلوی ساسانی استفاده می‌ شود. مردم این روستا باهمان خونگرمی و مهمان نوازی که خاص کویرنشینان است همچون گذشته آماده پذیرایی از میهمانان نوروزی هستند.


کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط مهدی ادرخوش 91/1/28:: 4:3 عصر     |     () نظر

سرزمینی ‌که نمی‌شناسیم
شیراز را به تخت‌جمشید و حافظیه و شاهچراغش می‌شناسیم، یزد را به بادگیرهای سرو مانندش، اصفهان را به زنده‌رود کم‌آبش، به میدان نقش جهان دود گرفته و به چهل‌ستون شگفتش و تبریز را هم به بازار رویایی‌اش؛ اما بسیاری از دیدنی‌های این شهرها پشت شهرت این جاذبه‌ها پنهان شده‌ است. این جاذبه‌ها گاهی آنقدر شگفت‌ است که نه‌تنها با جاذبه‌های مشهور آن قدرت برابری دارد، بلکه بسیاری از آنها کهن‌تر و عظیم‌تر و زیباتر هستند.  این هفته به سراغ 10 جاذبه گردشگری در ایران رفته‌ایم که تنها به این دلیل که مشهور نیستند، دیده نشده‌اند.
 


برج قربان؛ مهد تمدن
 

http://salijoon.info/mail/910122/gardeshgari/100806607678.jpg
 

همدان شهر کهن و افسانه‌ای، با سابقه درخشان و فرهنگ غنی خود از همان آغاز، مهد تمدن، علم و هنر و حکمت و عرفان بوده اما این شهر مانند دیگر شهرهای ایران دارای جاذبه‌های بسیاری است که یکی از این جاذبه‌های ناشناخته برج قربان در محله زندی‌ها نزدیک دبیرستان ابن سیناست. این بنا از یک برج 12 ضلعی آجری با گنبد هرمی‌ شکل 12 ترک آجری تشکیل شده و روی طاق سردابه این برج سنگ‌نوشته‌ای وجود دارد که قدمت آن به سال 1009 هـ.ق می‌رسد. بعد از دیدن این برج می‌توانید با تله‌کابین بالاتر رفته و از میدان میسان گذشته و از آبشار و کتیبه‌هایی که نشان از فرهنگ و تمدن ایران دارد هم دیدن کنید.



شهر سی‌سخت؛ نگین دنا

http://salijoon.info/mail/910122/gardeshgari/100806607435.jpg


در 35 کیلومتری شهر
یاسوج در دامان طبیعتی شگفت‌انگیز، تابلویی زیبا از نقاشی آفرینش را مشاهده می‌کنید که مسحور و مجذوب آن می‌شوید. اینجا سی‌سخت یکی از شهرهای کهگیلویه و بویراحمد در جنوب غربی ایران است. آبشارها، چشمه‌ها، کوه‌ها و دریاچه‌هایی که شاید در هیچ جای دنیا نمونه آن را هم نیز ندیده باشید. منطقه‌ای با آب و هوایی کوهستانی و طبیعتی شگفت‌انگیز که مسافران نوروزی و گردشگران را مبهوت خود می‌کند.
 آبشارهای خروشان مانند
آبشار ناری و کوه‌گل که از جمله مهم‌ترین آبشارهای سی‌سخت است. بزرگ‌ترین و پرآب‌ترین چشمه در سی‌سخت قرار دارد که به چشمه «میشی» معروف است که در پایین گردنه بیژن قرار گرفته و آب آن زمین‌های زراعی ده بزرگ سی‌سخت را آبیاری می‌کند. چشمه سردو، چشمه تاگی و چشمه طوف مشرف بر شهر توریستی سی‌سخت هستند.
این چشمه‌ها در مسیر صعود به قله دنا قرار دارند و در تمام فصول سال دارای آبی گوارا و خنک هستند.از آنجا که سی‌سخت در دامنه دنا از رشته‌کوه‌های زاگرس واقع شده است، اطراف آن را کوه‌هایی زیبا از جنگل بلوط با پوشش خاص طبیعی فرا‌گرفته است. پس فراموش نکنید بعد از خواندن فهرست 10تایی‌های ما نوروز را در زیباترین و ناشناخته‌ترین نقاط ایران سپری کنید.
 


کردخورد ؛ تالاب‌ زیبایی‌
 

http://salijoon.info/mail/910122/gardeshgari/100806607555.jpg

 

 تالاب کردخورد که آق‌گل نیز نامیده می‌شود در نزدیکی روستایی به همین نام و در جنوب دشت نهاوند قرار گرفته است. پوشش گیاهی خاص و زیبای این تالاب به همراه وجود کوهی به نام کت در کنار آن چهره‌ای زیبا و شگفت‌انگیز از طبیعت را به‌نمایش گذاشته و منظره‌ای بی‌نظیر را در برابر چشمان هر رهگذری ترسیم می‌کند. در کنار پوشش گیاهی ویژه منطقه، این تالاب زیستگاه پرندگان زیبایی هم هست که روح زندگی به آن بخشیده‌اند، پرندگان مهاجری نظیر فلامینگو، مرغ باران، حواصیل، آب‌چلیک، گونه‌های مختلف اردک، غاز و کاکایی در این تالاب زندگی می‌کنند. اگر دوست دارید یکی از کم‌نظیرترین و زیباترین منظره‌های طبیعی غرب ایران را به تماشا بنشینید، به شما توصیه می‌کنیم در پایان زمستان و آغاز بهار به این شهر سفر کنید و دیدن تالاب کردخورد را نیز از یاد نبرید.
دوستداران بناهای تاریخی و هنری در سفر به نهاوند می‌توانند آثار مورد علاقه خود را بازدید کنند، زیرا این شهر از حیث داشتن آثار باستانی بسیار غنی بوده و شما می‌توانید با در دست‌داشتن فهرست بناهای مهم در نهاوند به بازدید از آنها بپردازید و از سفر خود لذت ببرید.
 


سِرو؛ مرز زیبایی
 

http://salijoon.info/mail/910122/gardeshgari/100806607625.jpg

 

 شهر سرو در 55 کیلومتری و در شمال غربی شهر ارومیه قرار گرفته ‌است. سرو شهری مرزی است و حالتی گمرکی و ترانزیتی دارد. سرو به دلیل قرار گرفتن در نزدیکی کوه‌های بلند مرزی دارای آب و هوایی سردسیر و کوهستانی است و منطقه‌ای بکر و زیبا به حساب می‌آید. مرز سرو یکی از دروازه‌های کشور ترکیه هم هست. در مسیر منتهی به مرز تک مغازه‌هایی دیده می‌شود که به آن بازارچه مرزی می‌گویند، اما بازارچه مرزی اصلی روبه‌روی پمپ بنزین در همان نزدیکی است که از 2 قسمت تشکیل شده که سمت چپ آن مخصوص کفش و سمت راست این بازارچه ویژه لباس است. علاوه بر دیدن این منطقه زیبا و پردرخت می‌توانید خریدهای عید را نیز از این بازار انجام دهید.
 


سُنقر؛‌ مرغی‌ شکاری
 

http://salijoon.info/mail/910122/gardeshgari/100806607337.jpg

 

 شهر سنقر در 85 کیلومتری شمال شرقی کرمانشاه قرار دارد. در حال‌ حاضر سنقر از نواحی‌ جالب‌ توجه‌ و زیبای‌ استان‌ کرمانشاه‌ است‌ که‌ در جلگه‌ هموار و زیبایی‌ واقع‌ شده‌ و اطراف‌ آن‌ را رودخانه‌، سبزه‌زار، باغات‌ و بیشه‌زار فراگرفته است. همچنین قله‌ کوه‌های آن تا اواخر تابستان از برف‌ می‌درخشد و از جهات طبیعی دارای‌ ارزش‌های جهانگردی است و بومیان این منطقه می‌گویند در دوران سلجوقیان این شهر دارای مرغی شکاری به‌نام سنقر بوده که فقط در این شهر وجود داشته و در هیچ جای ایران این گونه وجود نداشته است. به همین دلیل نام این شهر را سنقر گذاشته‌اند. سنقر از شمال‌ به شهرستان ‌قروه، از شمال‌شرقی‌ به ‌شهرستان سنندج، از شرق به شهرستان اسدآباد و از جنوب‌ و ‌جنوب شرقی به شهرستان کرمانشاه محدود می‌شود. غارهای آوازکبوتر در جاده سنقر ـ کرمانشاه، قلعه بزه‌رود در روستای بزه‌رود و گور دخمه دربند در سنقر از جمله مکان‌های تاریخی و دیدنی شهرستان سنقر به شمار می‌آیند. اما بد نیست در این میان سری به سراب سنقر ـ که در 5 کیلومتری جاده سنقر به کرمانشاه و در مجاور روستای تازه‌آباد قرار دارد ـ بزنید. آب این سراب دیدنی از زیر کوه سراب به سرعت و با فشار به صورت فواره بیرون می‌ریزد و در زمستان‌ها گرم و در تابستان‌ها سرد است. آب گوارای این سراب، آب آشامیدنی روستاهای اطراف را تامین می‌کند و سپس به رودخانه قره‌سو می‌ریزد.
 


غار کَلماکره؛ ششمین گنجینه بزرگ جهان

http://salijoon.info/mail/910122/gardeshgari/100806607272.jpg


 استان لرستان نیز یکی دیگر از استان‌هایی است که در فهرست 10 تایی ما قرار گرفته است.
این استان جاذبه‌های طبیعی فراوانی دارد که می‌توان از جمله آنها به
آبشار آب سفید، آبشار بیشه، پل شکسته و پل کشکان، دریاچه شط تمی و غار کوگان اشاره کرد که شاید بسیاری از این نقاط زیبا را دیده باشید اما این بار غاری زیبا که از دیدها پنهان شده است مسافران نوروزی را به سمت خود می‌کشاند.
غار کلماکره در شرق یکی از آخرین کوه‌های شهرستان پلدختر قرار گرفته است. پیشانی غار 5‌/‌1 متر جلوتر از پایین دهانه آن است و به همین دلیل این غار از دیدها پنهان است. اما در سال‌هایی نه چندان دور چوپانی این غار را پیدا کرد و توانست ششمین گنجینه بزرگ جهان را از آن ایران کند که بسیاری از اشیای به جای مانده از دوره هخامنشیان (که در موزه‌های خارج از کشور نگهداری می‌شود) از این غار شگفت‌انگیز بیرون آمده است.
 


کَهَک و وشنوه؛ تاریخ به روایت غار
 

http://salijoon.info/mail/910122/gardeshgari/100806607309.jpg


 علاوه بر دیدن و خرید از بازار سنتی قم که به محض ورود به شهر بوی عطر آن به مشام می‌رسد و سال‌هاست میزبان مسافرانی است که سوهان و مهر و سجاده می‌خرند سری هم به
دریاچه نمک بزنید که زیبایی مسحورکننده‌ای دارد. این دریاچه بخشی از کویر نمک است که در شرق قم واقع شده و فقط زمستان‌ها آب دارد. حضور ورقه‌های نمک و برداشت آن که از اوایل تابستان در منطقه جنوبی این دریاچه آغاز می‌شود، زیبایی خاص خود را دارد. دریاچه حوض سلطان نیز یکی از معروف‌ترین دیدنی‌های این شهر است. اما زیباترین نقطه قم در 60 کیلومتری این شهر در کوه اردهال است که 4 غار در این نقطه وجود دارد که در داخل یکی از آنها به نام غار وشنوه منبع عظیمی از آب یافت می‌شود. این آب از شکاف کوه سرازیر شده و به صورت چشمه فوران می‌کند. همچنین شهر کهـک از 3 سمت مشرف به ارتفاعات است و دره زیدان در شرق آن قرار دارد. این شهر دارای آب و هوایی معتدل است. حضور امامزاده زینب خاتون(ع)، خانه ملاصدرا و غار معروف کهک عامل مهمی برای جذب گردشگران به این منطقه است. غار کهک در 30 کیلومتری قم قرار دارد که توصیه می‌کنیم دیدن آن را از دست ندهید.
 


روستای کِشه؛ روستای مساجد
 روستای کشه در فاصله 35 کیلومتری شهرستان نطنز و100 کیلومتری
اصفهان قرار دارد. روستای کشه با رشته‌کوه‌های فراوانش که معروف‌ترین آن کوه کرکس است، آب و هوایی کوهستانی دارد. کشه از زیباترین روستاهای ایران است که باغ‌های فراوانش هنوز نتوانسته‌ است آن طور که باید و شاید این روستا را بشناساند.
کشه دارای 19محله به نام‌های خاک سفید، هنویه، در حسینیه، در گاراژ، باغلا، پریار، ورتخته، اسبر، پاکمر، ماهیه، روی قلعه، در حمام، الله‌آباد، گهر، کربلایی‌علی، باغناره، مارچون، لاجه و سرچشمه بوده که دیدن این محله‌ها خالی از لطف نیست. همچنین مساجد زیبای این روستا حال و هوایی دیگر به کشه داده است.
 


طارم؛ هندوستان ایران
 طارم یکی از شهرستان‌های استان
زنجان است که در شمال این استان قرار گرفته است. عبور رودخانه عظیم قزل‌‌اوزن و ریزابه‌های متعدد آن از منطقه طارم، باعث آبادانی و رشد کشاورزی و دامداری در این منطقه شده است. وجود کهنسال‌ترین درختان استان زنجان در این شهر به همراه آثار طبیعی و جاذبه‌های تاریخی، استعداد جهانگردی ویژه‌ای به این منطقه داده است. قسمتی از دریاچه سد سفید رود که در شهر طارم واقع شده، دامنه ارتفاعات، جنگل‌ها، چشمه آب‌معدنی الله‌بلاغی، غار خرمنه‌سر، روستای تشویر، روستای شاه‌نشین و دیگر روستاهای ییلاقی با آب و هوای مناسب، چشم‌انداز باغ‌ها و کشتزارهای برنج که زنجان را هندوستان ایران کرده است، همگی از جاذبه‌های طارم است که به همراه سکوت و آرامش دلپذیر، مقدمات استراحت کم‌نظیر و دلچسبی را برای مسافران نوروزی فراهم می‌کند. همچنین قلعه شمیران، قلعه سانسیز، بنای امامزاده حیدر، بنای امامزادگان عوف و هاشم(ع)، چهار طاقی‌های طارم، آتشکده تشویر، آتشکده الزین و آتشکده پیرچم از جمله بناهای ارزشمند و دیدنی شهرستان طارم هستند که در کنار طبیعت زیبا و منحصر به فرد منطقه ارزش‌های توریستی و تفرجگاهی طارم را نشان می‌دهد.
 


نکارمن‌؛ شهر رودها و چشمه‌ها
 

http://salijoon.info/mail/910122/gardeshgari/100806607817.jpg

 

 نکارمن یکی از روستاهای شهرستان شاهرود است. این روستا در دهستان خرقان در بخش بسطام قرار گرفته است. روستای نکارمن یا نوکارمن در فاصله 25 کیلومتری شمال شاهرود و قبل از مجن واقع است. پس از طی 13 کیلومتر در جاده شاهرود به مجن، وارد جاده فرعی روستای نکارمن می‌شویم که در ادامه این مسیر و در دامنه کوه شاهوار، آبشار کوچک و زیبای آن نشانه‌ای برای صعود کوهنوردان به حساب می‌آید. روستای نکارمن و روستای تاش، از مسیرهای اصلی صعود به‌قله شاهوار است. رودخانه فصلی نکارمن به طول 15 کیلومتر از دامنه‌های جنوبی رشته کوه شاهوار و از چشمه‌های زلال آن منشا می‌گیرد و در ادامه به رودخانه تاش می‌پیوندد. این رودخانه در فصول گرم سال خشک می‌شود. همچنین مناطق زیبایی مانند قطار زرشک و چشمه هفت‌رنگ فرحزاد نیز از دیدنی‌های نکارمن به حساب می‌آید. این محل یکی از جاذبه‌های شهر شاهرود است که تنها برای افراد بومی آنجا شناخته شده است. این محل بکر یکی از مکان‌هایی است که می‌تواند گردشگران را شگفت‌زده کند.




نوشته شده توسط مهدی ادرخوش 91/1/26:: 2:35 عصر     |     () نظر

در صورتی که عکس ها باز نمیشوند باید بالای ایمیل گزینه Show Image یا Display images below را بزنید

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون

SaliJooN.Info - گروه اینترنتی سالیجون


دانلود همه عکسها در یک فایل زیپ



نوشته شده توسط مهدی ادرخوش 91/1/26:: 2:18 عصر     |     () نظر

از جزایر سوایزلند تا تایلند، از آنتالیا تا ریودوژانیرو، گردشگران ایرانی برای تفریح می روند. ولی امسال آمارها نشان می دهد شیب خروج گردشگران ایرانی در نوروز به مقاصد کشورهایی مانند ترکیه و شیخ نشینهای حاشیه خلیج فارس، کمتر از سالهای گذشته بوده است.

امسال آمارها نشان می دهد شیب خروج گردشگران ایرانی در نوروز به مقاصد کشورهایی مانند ترکیه و شیخ نشینهای حاشیه خلیج فارس، کمتر از سالهای گذشته بوده است.این در حالی است که در سالهای گذشته، خروج گردشگران از کشور برای تفریح و تفرج روند صعودی فراوانی داشته است. از جمله این کشورها، ترکیه است که در آمار رسمی سال 2011 میلادی خود اعلام کرده ایران، چهارمین کشور صادر کننده توریست به آسیای صغیر به شمار می رود.
وزارت اطلاعات و گردشگری ترکیه در سال گذشته میلادی اعلام کرده بود بیش از یک میلیون و 700 هزار ایرانی از شهرهای مختلف این کشور دیدن کرده اند. هر چند در عمل، این آمار، دارای معایب فراوانی است، ولی به نظر می رسد خروج گردشگران از ایران به ترکیه، حجم عظیمی از ارز را از کشور خارج کرده است.

سیاست های اشتباه
کارشناسان می گویند سیاستهای اشتباه سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در جذب گردشگران ایرانی به جاذبه های داخل کشور، باعث خروج حجم عظیمی از علاقمندان به سفر از مرزهای کشور شده است. گرانی فراوان سوخت در داخل، قیمت بالای اقامت در هتلها و اقامتگاه های داخلی به همراه کیفیت پایین خدمات مسافرتی ارائه شده به مردم، باعث خروج گردشگران از ایران شده است.
گزارشی که سال گذشته در حوزه گردشگری منتشر شد، نشان می داد هزینه اقامت یک شب در یک ویلای مناسب در سواحل شمال کشور، برابر با یک هفته اقامت در هتلهای معمول سواحل دریای سیاه در ترکیه است. از این رو، تورگردانان نیز ترجیح می دهند به جای تشویق مسافران به تماشای دیدنی های ایران، آنها را به آن سوی مرزها ببرند. از سوی دیگر، تورگردانان می گویند در صورتی که هتلها و اقامتگاه های مسافرتی در ایران، نتوانند کیفیت مناسبی برای خدمات خود فراهم کنند، همتایان آنها در خارج از کشور، گوی سبقت از آنها را خواهند ربود و گردشگران تمایل بیشتری برای رفتن به آن سوی آبها از خود نشان می دهند.

مقاصد گردشگری جدید برای ایرانیان
در این بین، کشورهایی که نوعا در لیست سنتی مقاصد خارجی گردشگری برای ایران مطرح نبوده نیز با تبلیغات مناسب، سعی در جذب مسافر از سرزمین پارسیان دارند.
در لیست سنتی مقاصد گردشگری خارجی ایرانیها، ترکیه به عنوان اولین مقصد شناخته می شود. به طوری که گفته شده ایرانیها پس از آلمانها و گرجی ها، سومین کشور "توریست فرست" به آسیای صغیر شمرده می شوند.
در این بین، علاوه بر جاذبه های طبیعی ترکیه مانند چشم اندازهای دریای مرمره و دریای سیاه و همچنین پیوندهای تاریخی مانند مرقد مولانا، شاعر بزرگ ایرانی در ترکیه، این کشور در راه قدیمی مسافرت زمینی ایرانیها به سوریه و دمشق قرار دارد. بسیاری از گردشگرانی که در لیست گردشگران ایرانی به شمار می روند، زائرانی هستند که از خاک این کشور برای تردد زمینی به دمشق و زیارت مرقد حضرت زینب(س) استفاده می کنند.
پس از ترکیه، کشورهای حاشیه خلیج فارس قرار دارد که علاوه بر تبادل تجاری فراوان با ایران، به دلیل نزدیکی و ارزان بودن مسافرت به آنجا، مورد توجه گردشگران ایرانی قرار می گیرند. این کشورهای کم وسعت توانسته اند به حدی در صنعت گردشگری خود موفق شوند که حضور ایرانیان در این کشورها، سالانه بیش از 700 هزار نفر، برآورد می شود.
کشورهای زائر پذیری مانند عراق و سوریه نیز در این لیست قرار می گیرند که به دلیل تبادلات تاریخی و مذهبی، همچنان مشتریان گردشگری مذهبی خود را حفظ کرده اند. هر چند درباره سفر به عراق و سوریه، به دلیل تشنجات اخیر، محدودیتهایی صورت گرفته است. ممنوعیت حضور زائران ایرانی به صورت انفرادی در عراق، یکی از این محدودیتهاست. غیرقانونی شدن سفر زمینی به سوریه از سوی ایران نیز محدودیت دیگری است که به کاهش تعداد گردشگران ورودی به ترکیه نیز انجامیده، زیرا آنچنان که در بالا گفته شد، زائران زمینی ایران، از خاک ترکیه برای رفت و بازگشت به سوریه استفاده می کردند.
در بخشهای بعدی لیست گردشگران ایرانی، کشورهایی مانند جمهوری آذربایجان و گرجستان قرار می گیرند. این کشورها به دلیل تشابهات فراوان تاریخی و فرهنگی، همواره مورد توجه ایرانیها بوده اند، از سوی دیگر حضور در این کشورها نیز نیاز به روادید ندارد.

مقصد نامناسب
ولی در این لیست، اسم کشورهایی نیز به چشم می خورد که به دلیل اشتهار به نوع خاصی از گردشگری، مقصد مناسبی شمرده نمی شوند. کشورهای آسیای جنوب شرقی مانند تایلند از جمله این مقاصدند. این کشور به دلیل رواج "گردشگری جنسی" از جمله مقاصدی است که حضور ایرانیان در آنجا، مناسبت چندانی ندارد. سفیر این کشور در تهران اعلام کرده در سال میلادی گذشته، بیش از 160 هزار ایرانی به تایلند سفر کرده اند.
مقاصد گردشگری دیگری نیز در لیست کشورهای خارجی مورد توجه ایرانیان قرار گرفته است. از جمله این مقاصد، کشوری کوچک است که به نام جزایر سوازیلند شناخته می شود. شاید این کشور را در نقشه جهان نتوان به سادگی یافت، چون این کشور از جزایر کوچکی در سواحل قاره آفریقا تشکیل شده که در سال گذشته میلادی، رشد ورود گردشگران ایرانی به آن کشور، 80 درصد بوده است.
کشور برزیل نیز در قاره آمریکای جنوبی، مقصد گردشگری جدیدی برای ایرانیها شمرده می شود. آن چنان که سفیر این کشور در تهران اعلام کرده میزان گردشگران ورودی از ایران به سرزمین فوتبال و قهوه، سالانه از 3 هزار نفر تجاوز کرده است، در حالی که تعداد گردشگران برزیلی در ایران، نزدیک به صفر است!

گردشگران نوروزی در ایران ماندند
در این میان، نوروز، فرصتی کم نظیر برای گردشگران علاقمند به سفر ایرانی است تا با حضور در سرزمینهای جدید، خستگی یک سال تلاش را از خود دور کنند. گردشگران ایرانی در نوروز 90، بیش از 4 هزار میلیارد تومان از کشور خارج کردند. ولی در نوروز 91، این تعداد از گردشگران، هرگز از مرزهای ایران، پایشان را بیرون نگذاشتند، چون ارز، به خصوص دلار آمریکا گران شده بود.
روزنامه حریت، چاپ ترکیه نوشته موسسه آمار ترکیه اعلام کرده است در سال 2011 بیش از 1.8 میلیون گردشگر ایرانی به این کشور سفر کردند اما با افزایش نرخ ارز مسافرت ایرانی‌ها به ترکیه به کمتر از نصف رسیده است.
این در حالی است که مقام‌های گردشگری ترکیه اعلام کرده بودند این کشور خود را آماده کرده اند تا سالانه از 5 میلیون گردشگر ایرانی پذیرایی کند.
بر اساس گزارش روزنامه حریت، کاهش ارزش ریال، بیشترین تاثیر را بر جذب توریسم از ایران داشته است. این گزارش می نویسد: "طی سال 2011 بیش از یک میلیون و 800 هزار گردشگر ایرانی به ترکیه سفر کرده اند و 70 تا 80 درصد ظرفیت پروازهای ایران به ترکیه پر بوده ولی این رقم هم اکنون به 30 درصد رسیده است که نشان می دهد سفر ایرانی ها به ترکیه به کمتر از نصف رسیده است."
به گزارش حریت، یکی از مدیران آژانسهای مسافرتی ترکیه تاکید کرد اگر قبلا ایرانیها با صرف 700 هزار تومان یک هفته در ترکیه استراحت و گردش می کردند هم اکنون با کاهش ارزش ریال در مقابل دلار باید هزینه یک میلیون و 300 هزار تومان بپردازند البته مقامهای ترکیه انتظار داشتند در تعطیلات نوروز دو میلیون ایرانی به ترکیه سفر کنند.
گزارش رسمی وزارت اطلاعات و گردشگری ترکیه می گوید در فوریه سال 2011 میلادی 207 هزار و 691 گردشگر ایرانی به ترکیه سفر کرده بودند که این رقم در فوریه 2012 به 147 هزار و 408 رسید که شاهد کاهش 60 هزار و 283 نفری گردشگران ایرانی که در این ماه به ترکیه سفر کرده اند، هستیم.
کارشناسان گردشگری دلیل عمده این کاهش را افت ارزش پول ملی ایران در برابر ارزهای خارجی ارزیابی می کنند. در اواخر فوریه سال 2012، هر لیره ترک به مبلغ 1100 تا 1300 تومان خرید و فروش می شد، قیمت هر لیره ترک در مدت مشابه سال قبل 780 تومان بود.
گزارشهای مالی نشان می دهد در طول سال گذشته میلادی، گردشگران ایرانی بیش از یک میلیارد دلار به جیب ترکها سرازیر کرده اند، ولی این ارقام در نوروز امسال (و در صورت صحیح بودن پیش بینی ها در طول سال جاری شمسی) بسیار کمتر خواهد بود.

گردشگری داخل، ضعیف تر از گذشته
در نوروز امسال، به دلیل گرانی ارز، گردشگران ایرانی به مقاصد داخل کشور بیشتر رفته اند. معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی کشور از رشد 34 درصدی گردشگران داخلی سخن گفته اند.
منوچهر جهانیان، رئیس ستاد تسهیلات سفرهای کشور می‌گوید شمار سفرهای نوروزی در 29 اسفند ماه 1390 به نسبت سال قبل نزدیک به 33 درصد افزایش داشته است. مسئولان در سال 90 در حالی از افزایش سی درصدی سفرهای داخلی سخن گفته‌اند که هتل‌داران از کاهش 30 درصدی ضریب اقامت در هتل‌ها خبر می‌دهند. خبرگزاری میراث فرهنگی دوم فروردین 1391 نوشت مدیر اتحادیه هتل‌داران تهران با تایید این میزان کاهش یکی از علت‌های آن را افزایش 25 درصدی قیمت‌ها در اردیبهشت سال 90 عنوان کرده است.
به گفته خسرو ایرانپور در حال حاضر ظرفیت کل هتل‌ها و مهمان‌خانه‌های کشور حدود 200 هزار تخت بیشتر نیست. به رغم تردیدهایی که در مورد ظرفیت‌های گردشگری داخلی و دقت آمار رسمی وجود دارد ظاهرا کاهش شدید سفرهای خارجی نوروزی نقش مهمی در بالارفتن شمار گردشگران داخلی داشته است.
این اخبار در حالی منتشر می شود که تورهای داخلی نیز با 15 درصد افزایش روبرو بوده اند و مردم ترجیح داده اند به جای تور، به صورت انفرادی به مسافرت بروند. کاووس مسعودی نائب رئیس انجمن صنفی کارفرمایان دفاتر خدماتی مسافرتی و جهانگردی استان اصفهان با بیان این که تورهای داخلی به همراه تورهای دبی و کیش همچون سال گذشته است، می گوید: در مجموع تورهای داخلی با کاهش 15 درصدی نسبت به سال گذشته مواجه شده است.
در این شرایط به نظر می رسد هجوم مردم به بازارهای داخلی گردشگری، با همراهی بخش صنعتی گردشگری همراه نبوده است، زیرا با افزایش هزینه مردم در تورهای داخلی، هنوز هم گردشگران ایرانی ترجیح می دهند به صورت انفرادی به سمت دیدنیهای ایران بروند.



نوشته شده توسط مهدی ادرخوش 91/1/26:: 1:59 عصر     |     () نظر
   1   2   3   4      >