سفارش تبلیغ
صبا ویژن
[ و به عبد اللّه پسر عباس در باره نظرى که داده بود و امام موافق آن نبود فرمود : ] تو راست که به من نظر دهى و اگر نپذیرفتم از من اطاعت کنى . [نهج البلاغه]
دهبکری زیبا

معماری سنتی روستایی از سنت های عامیانه ای سرچشمه می گیرد که در بطن یک ملت و فرهنگ به طور ناخودآگاه وجود دارد. همچنین بیانگر آمال و آرزوهای آنها می باشد. معماری ساده روستایی در رابطه با زندگی و در قالب این سنت های ادراکی از جهان با یک نگاه آغازین است.


 

 

 

معماری سنتی روستایی ایران مجموعه ای بسیار متنوع است. بررسی علل و ریشه های این گوناگونی مستلزم مطالعات وسیع می باشد. این نوع از معماری مجموعه ی متنوعی از ابنیه و سکونت گاه ها را در بر می گیرد که سرزمین ایران با توجه به تنوع جغرافیایی، اقلیمی و گوناگونی فرهنگی در هر روستا ریخت ویژه ای دارد. گاهی خانه ها پراکنده و جدای از یکدیگر، گاه به هم تنیده می باشند. بام خانه ها نیز در جایی تیرپوش، در جای دیگر شیب دار و در بعضی مناطق دیگر گنبدی شکل و منحنی است.در مطالب زیر به بررسی اصولی می پردازیم که در معماری غالب روستاهای ایران قابل مشاهده است؛ این اصول می توانند از نظر کمی و کیفی در تامل دیگری گسترش یابند.

وقتی مصالح ساختمان بومی بوده و نیروی کار سازنده ساختمان نیز افراد خانواده و همسایگان باشد، ارزان تمام شدن ساختمان نتیجه منطقی آن است

استفاده از مصالح بوم آورد

برای برپا کردن ساختمان در هر جا اصل بر این است که از مواد و مصالح ساختمانی که در طبیعت اطراف به وفور یافت می شود، استفاده گردد. در کنار هور و مرداب از نی و بردی، در حاشیه جنگل از چوب، در بیابانها از گل و در کوهستانها از سنگ بهره گیری می شود.

نقش فعال خانواده در ساختمان سازی

در روستاها، خانه ها اغلب به دست اعضای خانواده ساخته می شود. گاهی اوقات همسایه ها و خویشاوندان نیز موقتا به همکاری خوانده می شوند و دست به دست یکدیگر می دهند تا خانه را برپا کنند. اما اگر اجرای کار پیچیده باشد، برای اجرای قسمتی از ساختمان، مثلا پوشش ضربی اتاق ها از استادکار کمک گرفته می شود.

شناخت خواص مواد و مصالح ساختمانی

این ویژگی پشتوانه نقش مثبت و استقلال نسبی روستاییان در ساختمان سازی دهات است. مشاهدات و بررسی های مکرر، نشان می دهد که روستاییان در مورد قابلیت مواد بومی شناخت دقیقی دارند. بریدن نی از مرداب زمان خاصی دارد و کاربرد آن در بنا نیز چنین است. معرفت روستاییان از طریق انباشت تجربه نسل های متعدد به ابعاد و اندازه های مناسب برای اجزای ساختمان نیز تسری یافته است. فاصله تیرهای سقف با یکدیگر و رابطه آن با قطر تیر چوبی، کلفتی دیوار، جرز و امثال آن نیز در زمره آگاهی روستاییان از خواص مصالح است. وجه دیگر این شناخت کاربرد به جای هر مصالح در بنا می باشد. سنگ را در مجاورت زمین، گل را در جای خشک، کاه را به عنوان عنصر کششی مخلوط با گل و امثال آن به کار می برند.

سهولت تعمیر و نگهداری

تعمیر یا تعویض کاهگل بام، کولش بام شیب دار و یا تعمیر قسمت های فرسوده دیوار گلی که در مجاورت رطوبت سطحی قرار دارد و از رطوبت بالارونده صدمه دیده است، به سهولت انجام می شود. با استفاده از قدری گل یا کاهگل نه تنها مواد و مصالح لازم برای تعمیر بنا در دسترس است، بلکه کار تعمیر نیز توسط اعضا خانواده و یا افراد بومی به سهولت انجام می گیرد.

سرپناه ارزان

وقتی مصالح ساختمان بومی بوده و نیروی کار سازنده ساختمان نیز افراد خانواده و همسایگان باشد، ارزان تمام شدن ساختمان نتیجه منطقی آن است. خیلی از مواقع در و پنجره را به ناچار از کارگاه مربوطه در خارج یا داخل ده خریداری می کنند.

معماری روستا به گونه ای است که به راحتی خود را با این شرایط ویژه همساز می کند. قابلیت انعطاف پذیری تنها در فرم ها و اشکال نیست، بلکه در نحوه ترکیب فضاها، اندازه، هندسه و… حضور پیدا می کند

سادگی و پرهیز از بیهودگی

اگر چه روستاها نیز در معرض هجوم نقشه های اصطلاحا شهری که مطابقتی با زندگی سنتی روستایی ندارند، قرار گرفته اند؛ ولی اساسا خانه روستایی ساده است. این سادگی در طرح خانه و ترکیب فضاهای خانه وجود دارد. شکل کلی خانه ی روستایی همانند طبیعت اطراف آن ساده است. هر چند در یک جا منظور از خانه چند اطاق جدای از هم می باشد، مانند خوزستان و در جای دیگر مجموعه ی فضاها به یکدیگر چسبیده اند و دسترسی از درون دارند، مثل روستاهای خدابنده و زنجان .

مردم واری (تناسبات انسانی)

اندازه فضا در خانه های روستایی متناسب با ابعاد انسانی است. انعطاف انسان روستایی زیاد است. به همین خاطر ممکن است پله های ظاهرا غیرمتعارف شهر، در ده نیز دیده شود یا ارتفاع در طویله برای صاحب خانه کوتاه باشد و برای هر بار ورود به آن ناچار به دولا شدن باشد. اجزاء خانه مثل پلکان، ایوان، تنورخانه و غیره فقط در حداقل اندازه لازم با کارکرد خود شکل می گیرند که از تکلف، افزونی ابعاد، اندازه ها و تلقین ابهت کاذب خودداری می شود.

انعطاف پذیری و خلاقیت

در خیلی از روستاها، واحدهای ساختمانی یا خانه ها ضمن داشتن مشابهت های زیاد شبیه به هم نیستند. فرق خانه ها گاه در موقعیت زمین و یا اندازه آن است. گاهی شکل زمین ها،گاه شیب و ناهمواری های آنها متفاوت می باشد. معماری روستا به گونه ای است که به راحتی خود را با این شرایط ویژه همساز می کند. قابلیت انعطاف پذیری تنها در فرم ها و اشکال نیست، بلکه در نحوه ترکیب فضاها، اندازه، هندسه و… حضور پیدا می کند. راه یابی برای موارد خاص، یافتن پاسخ برای نیازهای خانواده در شرایط ویژه در تمامی سطوح و مراحل از فراهم آوردن مصالح تا آماده سازی آن تا طرح و ساخت بنا همگی گویای میزان بالای خلاقیت است.

زیبایی فطری

اگر ادعا کنیم که در نگاه بیننده منظر همه روستاها یا همه چشم اندازهای آن ها زیبا است، سخن به گزاف گفته نشده است. در جاهایی کار طرح و ساخت روستا از چنین ویژگی هایی برخوردار است، بیننده خارجی را که عوام باشند یا متخصص به تحسین وا می دارد. چمثل ابیانه و ماسوله. دلیلی ندارد آن دستی که با زدن هزاران گره طرحی رنگین را به صورت فرش و گلیم می بافد، در برخورد با فضا و پدیده سه بعدی معماری وابماند. سلیقه، ذوق فطری و ناآلوده روستایی در بسیاری از مواقع در معماری بومی و سنتی دهات ایران تجلی می یابد.

هندسه در معماری

غالبا انتظار نمی رود که معماری به ظاهر نا بسامان دهات دارای هندسه خاصی باشد. باید اذعان کنیم که این وجه از معماری روستایی ایران نیاز به تامل بیشتری دارد. با این حال بعضی نشانه ها در دست است که نوعی هندسه در معماری خانه روستایی یا دیگر بناهای آن رعایت می شود. مدولاسیون که در شمال به گونه ای است و گاه به “تبردم” از آن تعبیر می گردد و با آنچه در ناحیه بیابانی است، متفاوت می باشد. در بررسی نمونه های جمع آوری شده از روستاهای مختلف شهرستان صومعه سرا، به وجود یک تناسب هندسی جالب در پلان و حتی در نماهای ساختمان ها پی برده شد. خصوصا جاذبه ی کار وقتی افزایش می یابد که معلوم شود، تناسب را در بسیاری از نمونه ها می توان ردیابی کرد



نوشته شده توسط مهدی ادرخوش 91/1/8:: 12:12 صبح     |     () نظر

هرچندقبلا مطلب مفصلی درباره قلعه کرشاهی نوشته بودم، اما عکسهایی که زمستون امسال از قلعه گرفتم، شکوه این بنا رو بهترنمایش میده...

قلعه کرشاهی

بقیه عکسها در ادامه مطلب...

یادش بخیر به لطف بارش بارون، اونهم در کویر، مناظر اطرافمون بینهایت زیبا و باورنکردنی شده بود.

قلعه کرشاهی

با اینکه بار دوم بود از این دژ تاریخی بازدید میکردم ولی برام تازگی داشت، فکر کنم اگه صد بار هم به اونجا برم، دوباره آرزوی دیدارش رو داشته باشم

بقول باباطاهر:

اگر روزی دوصد بارت ببینم             همی مشتاق بار دیگرستم

قلعه کرشاهی

ویژگی جالبی که این سفر داشت، این بود که تمام مسیر رو با دوچرخه طی کردیم

قلعه کرشاهی

ازشانس خوب و استثنایی ما، وقتی اونجا بودیم، هوا ابری بود و بارون می بارید

قلعه کرشاهی

اتفاقی که خیلی به ندرت پیش میاد و ماسه های طلایی کویر رو مثل تابلوی نقاشی میکنه.

قلعه کرشاهی

دوچرخه سواری در کویر، رکاب زدن توی بیابونی که نم نم بارون عطر بهشتی خاک و آب رو همه جا پخش کرده، جایی که دست هیچکس بهت نمیرسه و از هر وابستگی و تعلقی دور هستی، چیزی نیست که بشه نوشت یا توصیفش کرد.

قلعه کرشاهی

فقط باید رفت و دید

رفت و دید

رفت و دید...

قلعه کرشاهی

قلعه کرشاهی

قلعه کرشاهی

 

قلعه کرشاهیقلعه کرشاهی

قلعه کرشاهیقلعه کرشاهی

قلعه کرشاهی

قلعه کرشاهیقلعه کرشاهی

قلعه کرشاهی

قلعه کرشاهیقلعه کرشاهیقلعه کرشاهی


کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط مهدی ادرخوش 91/1/7:: 11:18 صبح     |     () نظر

هردم ازین باغ بری میرسد                 تازه تر از تازه تری میرسدروستای ورزنه

بقیه عکسها در ادامه مطلب...

روستای ورزنهسرزمین ما، ایران بقدری زیباییهای آشکار و پنهان را در دامن پاک خود دارد که گاهی اوقات زبان و قلم از وصف آن ناتوان است.

روستای ورزنه

جاذبه های گردشگری میهن ما زبانزد جهانیان است ولی افسوس که این نعمت خدادادی، بجای اینکه برای و گسترش مناطق گردشگری و تولید اشتغال و درآمدزایی حفظ طبیعت منحصربفرد ایران استفاده شود، عاملی است در جهت نابودی و تخریب محیط زیست و مناطق باستانی ...

روستای ورزنه

قرار گرفتن مناطق باستانی و آثار تاریخی و طبیعت زیبا و بدیع چهارفصل و ویژگیهای قومی و مردم شناسی و فرهنگ های مختلف همراه با رسم و رسوم و آیین های قومی و مذهبی متفاوت، جایگاه ممتاز و ویژه ای به ایران داده است.

روستای ورزنه

تا جاییکه سازمان جهانی یونسکو، ایران را جزء 10 کشور برتر دنیا از لحاظ جاذبه های گردشگری معرفی کرده است.

روستای ورزنه

ولی وقتی به بعضی مناطق دورافتاده و گمنام سفر میکنیم، به این نتیجه میرسیم که رتبه ایران بحق، بهتر از انچه یونسکو معرفی کرده، می باشد و واقعا بهشت روی زمین است.

روستای ورزنه

در آخرین روزهای شهریورماه 1389 سفری به ییلاقات دورافتاده مازندران داشتیم و مناظری که دیدیم، گواهی بود بر زیبایی طبیعت زیبای ایران...

روستای ورزنه

روستای ورزنه

روستای ورزنه

روستای ورزنه

روستای ورزنه

روستای ورزنه

روستای ورزنه

روستای ورزنه

روستای ورزنه

روستای ورزنه


کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط مهدی ادرخوش 91/1/7:: 11:18 صبح     |     () نظر

ماسوله

بقیه عکسها در ادامه مطلب...

 

با سپاس ویژه از همسرعزیزم برای همراهی و تهیه این عکسها...

ماسولهماسولهماسولهماسولهماسولهماسولهماسولهماسولهماسولهماسولهماسولهماسولهماسولهماسولهماسولهماسولهماسولهماسولهماسولهماسولهماسوله


کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط مهدی ادرخوش 91/1/7:: 11:18 صبح     |     () نظر

شاه زید

بقیه عکسها در ادامه مطلب...

شاه زید

 

شاه زید

 

شاه زید

شاه زیدشاه زید

 

شاه زید

 

شاه زید

 

 

شاه زیدشاه زیدشاه زیدشاه زیدشاه زیدشاه زید


کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط مهدی ادرخوش 91/1/7:: 11:18 صبح     |     () نظر
<      1   2   3   4